איך להתמודד עם מים מעוננים: הסיבות והפתרונות

נושא המים המעוננים יכול להיות תופעה מביכה עבור מגדלי דגים רבים. למרבה הצער, אין תשובה אחת מדוע המים שלנו מעוננים מכיוון שאין סיבה אחת. עם זאת, בהתבסס על הצבע והנסיבות שבהן מופיעים מים עכורים, בדרך כלל ניתן להצביע על כמה סיבות בסיסיות.

פריחת חיידקים

מהי פריחת חיידקים?
המים המעוננים צבעם לבן ומצב זה ידוע בשפה המקצועית בשם "פריחת חיידקים". פריחת חיידקים היא מצב בו מתרחשת עלייה פתאומית במספר מושבות החיידקים. החיידק גדל במהירות כה רבה, עד כי באופן קולקטיבי הם נראים לעין רגילה, וגורמים למים להיות מעוננים או חלביים במראה. לפעמים הפריחה כל כך קשה שקשה לראות את הדגים.

סיבות לפריחת חיידקים
מצב זה נראה לרוב במים חדשים, אך יכול להתרחש גם במים בהם חלה עלייה בחומרים המזינים במים, במיוחד חנקות ופוספטים. זה יכול לקרות כאשר דגים או צמחים מתים ולא נוציא אותם מהמים במהירות, האכלה מוגזמת של מזון מבלי לנקות את הפסולת באמצעות שואב רפש, דכלורציה של המים, סיבות אלו עלולים לגרום לעלייה חדה בחומרי המזון דבר המביא לפריחת חיידקים.

סוגי חיידקים באקווריומים ובבריכות נוי

חיידקי אוטוטרוף: חיידקים המסוגלים לייצר את המזון שלהם מחומרים אורגניים, בכוחות עצמם באמצעות אנרגיה קלה או כימית. חיידקי המסנן המועילים הם אוטוטרופים והם האחראים להפוך את האמוניה לניטריט ולניטראט.

חיידקי הטרוטרוף: חיידקים שאינם יכולים לייצר את המזון שלהם בכוחות עצמם ותלויים בחומרים אורגניים מורכבים לתזונה. חיידקים אלו באקווריומים ובבריכות נוי מפרקים את הפסולת האורגנית.

הבדל בין אוטוטרופים להטרוטרופים

חיידקי ההטרוטרופים נראים בפריחת חיידקים, וזאת כי בדרך כלל הם גדולים יותר מהאוטוטרופים ולכן אינם מצמידים את עצמם למשטחים באותה קלות. הם גם מתרבים הרבה יותר מהר. הטרוטרופים יכולים להתרבות בסביבות 12 עד 18 דקות, בעוד שאוטוטרופים יכולים להתרבות עד 24 שעות.

פריחת חיידקים במיכלים ללא פסולת אורגנית

למשל, כאשר כל מה שנמצא במיכל הוא מים ואמוניה ללא דגים, חיידקי ההטרוטרופים מתחילים לעבוד באופן מיידי על האורגנים במים עצמם. חומרת הפריחה ואפילו אם פריחה מתרחשת בכלל תלויה ברמת האורגנים הכלולים במים.

השפעת פריחת חיידקים על אמוניה

בניגוד למה שמקובל לחשוב, פריחת חיידקים גורמת לעליית אמוניה ולא להיפך, לכן מומלץ לנצל את האמוניה העודפת ע"י הוספת מדיות סינון ביולוגיות.

סיכון לדגים בפריחת חיידקים

מכיוון שמדובר בסביבה הנשלטת על ידי חמצן, וחיידקים אלה דורשים הרבה חמצן, הם עלולים לגרום למצב של חוסר בחמצן. מחסור בחמצן הוא הסיכון היחיד לדגים במהלך פריחת חיידקים. דגים עשויים לעלות ולחפש אוויר על פני המים במהלך חלק זה של מחזור החנקן, ולכן עצה טובה היא להגביר את האוורור.

סיבות עיקריות לפריחת חיידקים
 

הזנת יתר: כאשר הדגים מקבלים כמות מזון גדולה מדי, חלק מהמזון נשאר במים ולא נאכל. המזון העודף הזה מתפרק והופך לחומרי מזון שמזינים את החיידקים, מה שמוביל לפריחת חיידקים.

דגים מתים או צמחים מתים: כאשר דגים או צמחים מתים ולא מוסרים מהמים במהירות, הם מתחילים להתפרק ולשחרר חומרים אורגניים. חיידקי ההטרוטרופים ניזונים מהפסולת האורגנית הזו ומתרבים במהירות, מה שגורם לפריחת חיידקים.

דרכי פעולה מומלצות

  • הגברת החמצון במים
  • שאיבת רפש מהקרקעית
  • לא להאכיל את הדגים או להאכיל במינון קטן מאוד
  • ניצול האמוניה העודפת ע"י הוספת מדיות סינון ביולוגיות
  • להוסיף מסנן אולטרה סגול שיבטל את העכירות במים

סיכום
בבריכות נוי או באקווריומים חדשים, הפריחה החיידקית תתפוגג ככל שמחזור החנקן יתבסס ויתייצב. דבר שלוקח זמן או במילה אחת: סבלנות.

 

 

 
הירשמו עכשיו לאקדמיה וקבלו גישה מלאה לכל הקורסים וההרצאות

כל הקורסים וההרצאות מועברים ללא עלות !

מספר המקומות מוגבל - הזדרזו להירשם
 
X וואטסאפ
עם נציג
X וואטסאפ
עם נציג