- דף הבית
- הקמת אקווריום מים מלוחים
- קורס אונליין למתקדמים - הקמת אקווריום מים מלוחים - שיעור מספר 1 - מבוא
קורס אונליין למתקדמים - הקמת אקווריום מים מלוחים - שיעור מספר 1 - מבוא
אקווריום מים מלוחים הוא אחד האוצרות הגדולים ביותר שיכול אדם להכניס לביתו. אנו לא מזלזלים כמובן, באקווריומים ה'קלאסיים', בעלי המים המתוקים, אך אקווריום מים מלוחים הוא ללא ספק קפיצת מדרגה - אל ממלכת מים מופלאה המזכירה במובנים רבים את מעמקי הים והאוקיינוס.

לקטלוג אקווריום מים מלוחים לחצו כאן
הצעד הראשון בהתהוותו של האקווריום נוגע לגודלו ולבחירת המיקום המתאים ביותר. חשוב שהנקודה הנבחרת תהיה קרובה לנקודות חשמל, רחוקה משמש ישירה ורוחות חזקות. כמו כן, יש לקחת בחשבון את המשקל המקסימאלי אותו יכולה לשאת רצפת הבית (אקווריומים גדולים מאוד יכולים לשקול לא מעט), להשתמש בתומכים לבסיס האקווריום ו'לרפד' את תחתיתו, בחלקה החיצוני, בקלקר או משטח רך אחר.
מבחינת הגודל , פרמטר זה ישפיע בעיקר על זהות הדגים שיוכנסו לאקווריום. דגי המרינה יכולים להיות גדולים מאוד, ולכן יש להעמיד לרשותם מקום גדול מספיק. בעניין זה מומלץ לפעול על פי המפתח הפשוט - הגדול ביותר הוא הטוב ביותר. מיכלים גדולים נחשבים יציבים יותר מבחינתת הטמפרטורה, רמת הניקיון והאיכות הכללית של המים ולכן, יהיה פשוט יותר לטפל בהם ולתחזק אותם. כיום קיימים גם מערכות מיוחדות של NANO אקווריומים שמחקים בצורה כמעט זהה את המערכות הגדולות. להלן רשימת ה ציוד הנדרש להקמת אקווריום מים מלוחים.
פילטר לאקווריום מים מלוחים (מסנן)
באקווריומים מסוג זה, יש צורך בפילטרים עם נפח סינון גדול ומצע בקטריאלי נרחב כמה שיותר , בכדי להיפטר בצורה המהירה והיעילה ביותר מהלכלוך המצטבר במים. דגי המרינה רגישים יותר לעניין זה ולכן חשוב להשתמש בפילטר בעל הספק גדול ואיכות עבודה גבוהה עם מצע בקטריה רחב מאוד. בכל מסנן חייבים להתבצע שלושה סוגי סינון עיקריים: סינון מכאני, סינון ביולוגי וסינון כימי. המדיות המכאניות (הספוגים) תפקידן לנקות פיזית את הלכלוך המרחף במים. המדיות הביולוגיות (מצע ביולוגי) תפקידן לשנות זרימות ולחצי מים בפילטר ולשמש מצע בקטריאלי חיובי. המדיות הכימיות (פחם פעיל) תפקידן לבטל חומרים כימים באקווריום ולהרחיק ריחות רעים וצבעים ממי האקווריום .
גוף חימום

תאורה לאקווריום מים מלוחים
לתאורה תפקיד מכריע בתפקוד האקווריום, במיוחד בכזה אשר כולל אלמוגים. האחרונים זקוקים לתאורה בהירה מאוד בכדי לייצר לעצמם מזון, ולכן, במצב כזה מומלץ להשתמש בנורות T5 או נורות מטאל. כאשר מדובר באקווריום מרינה (דגים בלבד), גם נורות T8 יספיקו. כך או כך, חשוב להפעילל אתת התאורה עד שמונה שעות ביום בלבד, ולהחליף את הנורות אחת לשמונהה חודשים לכל היותר. כך, קצב צמיחת האצות יהיה מבוקר יותר וניתן לשליטה.
משאבות גלים
רכיב ייחודי לאקווריום מים מלוחים הינו משאבות גלים, אשר אין בו הכרח באקווריום מים מתוקים. בים הפתוח (והמלוח כמובן), לגלים תפקיד חשוב ביצירת זרמים, בהכנסת חמצן למים, בערבולם ובקביעת איכותם. משאבת הגלים באקווריום הסגור תבטיח את כל אלו באופן קבוע גם באקווריוםם הסגור ותתרום לאיכות חיי הדגים .
פורק חלבונים
עוד אביזר ייחודי לאקווריום מים מלוחים הינו פורק חלבונים ותפקידו חשוב מאוד. הוא מפרק את החלבונים מהפסולת האורגנית שנוצרת באקווריום באופן טבעי ומסייע בחמצון המים - שני תהליכים אשר תורמים בצורה משמעותית לאיכות המים באקווריום מים מלוחים.
חול וסלעים חיים
החול הוא חלק חשוב במערכת הטבעית של מקורות המים המלוחים בטבע ולכן חשוב שיהיה גם באקווריום. ההמלצה היא להשתמש בחול או חצץ אלמוגים, אשר יש ביכולתו לתרום להשגת יציבות בחומציותם של המים ובכך לתרום לאיכותם. סלע חי הוא כזה אשר מקורו בשונית אלמוגים אמיתית. בניגוד לסלעים ה'רגילים', אשר משמשים לעיצוב אקווריום מים מתוקים, כאן מדובר בחלק מהותי מהאקווריום, אשר תורם לסינון מי המלח וליצירת חסרי חוליות ובקטריות אשר חיוניות להיווצרות המערכת. בנוסף, סלעים אלו תורמים כמובן למראה האקווריום ויוצרים מקומות מסתור לשוכנים בו.
בדיקות איכות המים
באקווריום מים מלוחים ישנה חשיבות גדולה במיוחד לבדיקת המים באופן תכוף. כאן, כל בדיקה יכולה להכריע לגבי הפעולה הבאה שיש לבצע, בעיקר משום שהערכים הרבים אשר מבטיחים את קיומה של המערכת העדינה הזו, עלולים להשתנות כמעט בן רגע. בדיקות אלו יבחנו את רמת האמוניה, הניטריט, הניטראט והפוספט באקווריום. ערכי המדידות הרצויים: אמוניה וניטריט : 0 ניטראט: 20 חלקים למיליון ( PPM ) באקווריום עם דגים בלבד; 10 חלקים למיליון באקווריום אשר כולל אלמוגים. חומציות: 7.8-8.2 PH טמפרטורה: 24-26 מעלות צלזיוס מליחות: 1.022 ל-1.026 חלקים למיליון או 29-35 חלקים לאלף ( PPT ). פוספט: 0.03 חלקים למיליון. בדיקה נוספת שיש לבצע באופן תמידי נוגעת לרמת המליחות של המים, שצריכה להיות בין 1.022 ל-1.026 חלקיקים למיליון ( PPM ). ערכים אלו משתנים כל העת, בשל התאדות המים ולכן, חשוב לוודא תמיד שרמת המליחות נשארת ברמה התקינה. ניתן לבצע זאת באמצעות אחד משני כלים: ההידרומטר או הרפרקטומטר (מד מליחות).
מלח ותוספים לאקווריום מים מלוחים
אקווריום מים מלוחים מתבסס כמובן על ריכוז המלח שבמים, לצד כמה וכמה מינרלים נוספים אשר יוצרים יחד מערכת אקולוגית המדמה את הים הפתוח. לצד המלח יש להוסיף למי האקווריום אנטי כלור - תכשיר לטיפול במי האקווריום, אשר מנטרל כלור ותרכובות מתכתיות מהמים בצורה מיידית. אליו חשוב להוסיף תרכיז בקטריות ל'אתחול' האקווריום -- תרכיז אשר מכיל סוגים שונים של בקטריות, שתפקידן לפרק חיידקים מזיקים וכן אמוניההה וניטראט. בכל מ"ל אחד של תמיסה כזו ישנן כמיליון בקטריות ידידותיות .
הבדלים חשובים בין אקווריום ריף לאקווריום מרינה
בעת הקמת אקווריום ריף יש לבחור תאורה מיוחדת שתדמה את אור השמש באקווריום. ואילו בהקמת אקווריום מרינה אפשר לבחור בכל תאורה לאקווריום שתרצו.
הטמפרטורות בין שני סוגי האקווריומים שונה - באקווריום ריף בין 22 ל-26 מעלות צלזיוס; באקווריום מרינה - בין 24 מעלות ל-30 מעלות.
- בכל שבוע חשוב לבדוק לפחות פעם אחת כי כל המכשירים החשמליים עובדים כראוי, כי הזכוכית נקייה מאצות וכי המים מלוחים במידה הנכונה. כמו כן, יש לרוקן את כוסית פורק החלבונים.
- אחת לשבועיים חשוב להחליף את מי האקווריום (עד 20% מהם), ולנקות את חלקיו השונים של הפילטר.
- אחת לחודש יש להחליף את משטחי הפחם הפעיל ולנקות את מסיר הפוספטים.